Konsten att föra en konversation

Ibland kan det kännas riktigt knivigt att få till ett bra samtal med en person. Därför har jag här slängt ihop en liten guide över hur du enklast lyckas med att få igång den idealiska konversationen. Ni vet en sådan som är lika lätt som en sufflé och där replikerna studsar fram och tillbaka som en pingpongboll. För visst är det här med att konversera med någon lite av en sport, inte sant?

Okej, vi börjar med några pekpinnar. Det här ska du INTE ska prata om:

1. Sjukdomar
Sjukdomsbeskrivningar hör till det som garanterat tråkar ut andra rejält. Exakt hur mycket slem du hade kvar i halsen veckan efter förkylningen behöver du inte dela med dig av till andra. Det räcker helt enkelt med att du svarar att du mår utmärkt, oavsätt hur jävla dåligt du mår så är det ordet utmärkt som personen som frågade väntat på och ni kommer därefter kunna fortsätta samtalet och gå in på något annat. Något trevligt. Något som har potential att leda till den idealiska konversationen. Sjukdomar är INTE ett sådant ämne.

2. Skvaller
"Är det sant att David och Sofia ska skiljas?" - är och förblir ingen bra öppningsreplik till din bordskavaljer.

3. Snuskiga historier
Fy jag ryser bara jag hör någon nämna det. Vad är väl sexuella kontakter och typ könsorgan och typ perversioner. Go Nun ffs !

4. Gratiskonsultation
Man ska inte passa på att gratiskonsultera en advokat eller läkare om man råkar hamna bredvid en.

4. Yrke och tjänare
Prata inte om dina tjänare om du har några. Prata heller inte om ditt yrke om ni inte råkar ha yrkesmässig glädje (den sanna glädjen!) av att lära känna varandra.

5. Barn
Prata inte om barn i respekt till de som kanske inte kan få barn eller som kanske tycker att barn är äckliga. Eller som bara tycker att barn är komna från djävulen och aldrig ens på sin dödsbädd skulle erkänna att de själva en gång varit just barn.

6. Historier du inte kan avsluta 
Man ska inte ge sig in på historier om man är osäker på poängen eller inte vet med sig att de är garanterade succéer. (Testa gärna på farmor innan.)

8. BAJS och Sarkozy
Man ska inte prata om oaptitliga saker vid middagsbordet.

Kom ihåg att konversation är en konst man bäst lär sig genom träning och att varje människa har något intressant att berätta, det gäller bara att locka fram det helt enkelt!

Har man verkligen ingenting man kan prata om kan man alltid glida in på något roligt genom att först nämna något om exempelvis vädret. Här följer några användbara exempel:

- Ursh sådant tråkigt decemberväder vi har. Vart skulle ni vilja resa så här års för att komma bort från det?
- Jag hörde att ni just ska ge er av till Grekland på tre veckor. Vad tar ni med er för bra böcker?
- Om ni var drottningen, vad skulle ni välja för program till en galasoirée på Operan?
- Har ni sett den senaste utställningen på Nationalmuseum?
- Ett sådant underbart rödvin! Är ni vinkännare och kan ge mig några bra tips? 

Bonne chance !

(Insp. fr: Agneta Uddenberg, Rätt sätt, andra upplagan, Falun 2005)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0