cou cou! salut! eller varfor inte bonjour!


La vie est très agréable.

Parfois.


Lordagen tillbringade jag tillsammans med Camille, Pauline och Nolwenn nere vid sjon. Vi at lunch vid vattnet och sedan akte vi rollerblades hela dagen. Kandes som ett utmarkt satt att fira lovet pa! Tyvarr blev det inget av med reggaekonserten pa kvallen. Lite trakigt, men det far val bli nan annan gang.

Sondagen kande jag mig riktigt hurtig. Jag var och simmade med Sylvain och Perrine pa morgonen och pa eftermiddagen var jag ute och sprang. Det jobbiga med att springa i Saint Paul ar att det lutar sa mycket. Antingen gar det rejalt uppfor eller brant nedfor...

Igar bakades det for hela slanten sa nu ar hela huset fullt av olika sorters appelpajer!



Tidigt, tidigt i morgon bitti bar det av till....

...PARIS!

Den efterlangtade paristraffen ar snart har (fast forst blir det en dag men vardfamiljen i Paris). Det ska bli helt underbart att fa prata svenska i hela fyra dagar!

Jag vet inte om jag har namt det tidigare (det har jag sakert) men den 20:e december kommer jag hem till Sverige och stannar anda till den 6:e. Alltsa kommer bade jul och nyar spenderas i Sverige!

Och mor och far har bokat resa ner till mig den 2-9 feb!


En annan sak ocksa! Vad galler matten sa ar det kanske inte sa hopplost som jag forst trodde. Jag fick 8,5 pa mitt senaste prov, vilket bara var en poang ifran medel! Antingen fick alla andra hjarnslapp pa just det provet, eller, sa fattar jag faktiskt! Det aterstar val att se men min larare verkade iallafall glatt overraskad. Fast a andra sidan sa kanske det inte var sa konstigt med tanke pa hur mitt forsta prov sag ut...

Gros bisous!

Internatet

image132
Min säng

image133
Emelies & Leslies

image134

image135

image136
matsalen

image137
utsikten fran mitt fonster

image138
badrummet

image139

image140

Lite höstbilder fràn Saint Paul

image128

image129

image130

image131

1 vecka...

...och sen ar det lov!!!!!!!!

Jag ar sadar mattligt uttrakad just nu.


Har TPE vilket ar det segaste amnet i vardshistorien. I tva timmar sittar man och gor absolut ingenting.
Det ar meningen att vi ska komma vidare med varat projektarbete om harets tillvaxt och farg. Men 15.30-17.30 pa mandageftermiddagen ar alla i princip doda vilket resulterar i att man bara sitter och halvsover, lyfter pennan fran bordet da och da, gor en kraftanstrangning att skriva nagonting men angrar sig halvvags och slummrar vidare...
     Jag har underhallit mina kompisar med det, enligt dem, helt bisarra spraket svenska. Och de gor framsteg vill jag lova! An sa lange ar vi bara pa nyborjarstadiet men de kan redan saga:

- Hej
- Hur mar du?
- Jag mar bra.

- Tack.

- Jag alskar dig.

- Vad ar klockan?

och

- Hej da!

Fantastiskt! Sen att det later som en blanding mellan tyska och danska, det spelar ingen roll! 

Idag fick jag tillbaka mitt forsta SVTprov, och tro det eller ej - jag fick en 6:a i betyg! Blev riktigt lycklig. Jag som verkligen kande att jag fattade noll under sjalva provet... 
   Imorn har vi engelska prov, pa onsdag matte prov (i tva timmar!) och pa fredag franska prov.
Jag tror jag bestammer mig for att konsentrera mig pa engelskan.

Resten?
- Je m'en fous !

Vandring med Nolwenn, Joëlle, Gaëlle, Perrine och Sylvain (bakom kameran)

image127

=(

Idag aker mamma och pappa till Kreta en vecka.
Det gor att jag langtar hem.

Voltaire, jag trodde aldrig att jag skulle saga det har, men ibland tycker jag faktiskt om dig.

I fredags blev jag innerligt glad pa min tva timmars langa franskalektion.
Jag hade namligen skrivit en argumenterande text om "overflodig konsumtion". (Lite svart att forklara uppgiften pa svenska, men det handlade om att man skulle hitta argument for varfor vi overkonsumerar produkter och koper pa oss sa mycket saker som vi egentligen inte behover.)
     Texten skulle skrivas med samma stil som Voltaire anvander i en text om Fanatism.

Hah! Vilket skamt tankte jag!

Nar vi fick uppgiften och jag forstatt vad den gick ut pa hade jag inte en tanke pa att jag skulle klara av att gora den. Men Camille och Mayssa tvingade mig att forsoka i alla fall och de skrev upp i punktform de argument jag kunde komma pa. Sedan lyckades jag formulera riktiga meningar (pa franska liksom! jag kan knappt fatta det!) utifran stodorden - och ratt som det var hade jag skrivit en och en halv sida!
     Men i alla fall, anledningen till att jag blev sa innerligt glad pa franskan i fredags var att jag fick tillbaka den har uppgiften - rattad och betygsatt. Tidigare har jag bara fatt ett "bon travail" foljt av langa meningar om vad jag ska tanka pa till nasta gang och slutligen ett "non noté" (ej betygsatt).
  
  Betyget var sjalvklart inte bra jamfort med mina klasskompisars, men det var over mina forvantningar och jag blir fortfarande glad nar jag tanker pa att jag fick min forsta 7:a, i franska, i Frankrike! =)


L'île des esclaves

Jag har precis avslutat boken "L'île des esclaves" av Marivaux pa franska.
Jo visst har jag last boken - men forstatt den det har jag inte!

Darfor kom jag pa idéen att soka efter en kort sammanfattning av handligen pa svenska. Sa att jag i alla fall for lite battre koll...

Resultat:
  • Slafwe-ön, lust-spel i tre afhandlingar, 1749 (L'Île des esclaves 1725)

  • Jo men det ar ju superbra!
    hoh!
    "Slafwe-ön"

    Far upp en sida nar jag soker pa den titeln. Och det var sidan jag just var inne pa.

    Trois semaines !

    Nu ar det endast tre veckor kvar till mitt forsta skollov har i Frankrike! Det ska bli otroligt skont med lov - och jag ser verkligen fram emot Parisresan! =)
         I mandags skrev jag ett kemiprov som jag inte hade en aning om att vi skulle ha. Det gick inget vidare kan jag saga. Jag fick sitta langst fram i klassrummet vid katedern och anvanda mitt formelblad, men jag fattade anda ingenting!
         I tisadags pa min tva timmars langa franskalektion overtalade lararen mig att lasa upp ett stycke ur en text av Voltaire infor hela klassen. Hon borjade med att saga att jag bara behovde lasa en mening, men det slutade alltsa med att jag fick lasa ett helt stycke. Lararen tytcker alltid att mina klasskamrater laser "pa fel satt"sa jag vagade knapp tanka pa vad hon skulle tycka nar jag laste som knappt kan uttala orden ordentligt. Men det hela gick bra och hon mumlade till och med ett "très bien" innan hon roppade upp nasta person som skulle fortsatta texten.
         I onsdags hade vi val av klassrepresentanter. Efter det att alla lamnat in sina roster skulle resultatet presenteras pa tavlan. Sjalvklart ropar min mattelarare M. Chardon upp mig att pricka for alla roster pa tavlan... Men jag overlevde det ocksa. ;)
         I fredags kom jag ifund med (vissa av) mina klasskompisars alkoholproblem. 40 flaskor ol dracks upp pa haltimmen kl 12.00. Oh ja - helt normalt! Fysiklektionen efterat blev val lite speciell sadar...

    Igar var jag och min kompis Camille hemma hos Mayssa som ocksa gar i min klass (vi ar labbkompisar vi tre forresten!). Hennes pappa arbetade for nagon sorts "prèsident" har i Evian som bodde i varldens lyxigaste hus i en halt enorm tradgard (eller det var val snarare en park) men en hog mur runt. Eftersom hennes pappa arbetade for honom bodde de ocksa "innanfor murarna". Vi bakade appelpaj hos Mayssa och cyklade i parken. =)

    I eftermiddag ska jag ivag pa nagon sorts festlighet/marknad har i staden. Vet inte riktigt vad det innebar men det blir nog roligt. ;)

    bisous bisous!

    RSS 2.0